Jak se co dělá - perník
Perník se skládá z hladké mouky, vajíčka, moučkového cukru, dozového koření, kakaa a džem. Těsto se vyrábí 24 hodin dopředu a nechá se těch 24 hodin odležet a pak už se můžete pustit do vykrajování. Tu pravou chuť dodá perníku hřebíček , skořice, fenykl, vanilka, anýz a kardamon. No a pak už se to jenom peče, peče a peče. Po vypečení se perník pomaže vajíčkem a další den se může zdobit. Až do 16. století se perník dával do forem, které se jmenovaly Kadluby. Perník se zdobí pasterizovaným bílkem. Z perníku se dá vyrobit všechno: obyčejný placatý perník nebo prostorový (letadlo, panenka, kniha...). Dne 27.2.2008 byl pardubický perník přihlášen do rejstříků zeměpisného označení původu. Takže jsme zemí perníku.
Zdroj:stream.cz (JK)